| |
Twój e-Biznes » E-Commerce
|
|
| |
Reklamacje i zwroty kasy klientowi, jak to jest z prawem
|
Tematy: 1
|
Dodany: 4 miesięcy temu
Czesc i czolem,
Przyznam, ze sprawa jest dosc klopotliwa, nie do konca jasna,
Prowadzac sklep internetowy, z wysylkami kurierskimi,
nie wiem jak to jest w koncu regulowane prawnie.
Ze zwrotem odpowiednich kwot klientowi, ktory reklamuje
otrzymany towar, jak i uszkodzony, jak i sie nie podobajacy.
1. Klient otrzymuje nieuszkodzony towar, nie podoba mu sie,
wiadomo, odsyla spowrotem na wlasny koszt,
ja jako sklep handlujacy meblami, po otrzymaniu towaru, zwracam koszt,
ale pytanie, czy samego produktu, czy tez trasnportu poczatkowego,
ktory zostal dodany przez sklep podczas skladania zamowienia?
a co jesli podczas zwrotu, towar sie uszkodzi, a przesylka jest zlecona przez klienta?
2. Klient otrzymuje uszkodzony towar, nie przyjmuje go, spisuje protokol szkody,
wiadomo taki zwrot, firma kurierska obarczy moj sklep transportem dwukrotnie,
czy w tej sytuacji zwracam tylko koszt produktu, powolujac sie np. na to ze
nie odpowiadam za kuriera?
czy tez musze zaplacic kurierowi za te dwie przesylki i zwrocic takiemu
klientowi kase za towar i transport?
2. Klient otrzymuje uszkodzony towar, aczkolwiek nie spisuje protokolu szkody
i przyjmuje go, bo wiadomo meble są zapakowane w paczkach.
Ja jako sklep okreslam sie, ze zwroce koszt produktu, jesli nastepnego
dnia po ponownym przyjechaniu kuriera, spiszą protokol szkody.
Ale teraz pytanie, zwracam mu tylko koszt produktu, czy tez dodatkowo trasnport?
zaznacze ze uszkodzony produkt zostal u klienta, bo przyznam ze
praktycznie zawsze zapakowane zwroty przez klientow sie uszkdzają.
i nie oplaca sie nawet oraganizowac takiego zwrotu.
Przyznam ze spory nie tocza sie o male kwoty. to meble,
latwo sie uszkadzaja i drogo kosztuja, stad przy powyzszych
sytuacajach, nie wiem co robic. Zapewne najlepiej oddac klientowi
wszystko i za produkt i transport, zas calsoc reklamowac u kuriera,
ale wiadomo, ze nie zawsze oni uznaja reklamacje, i my handlowcy
tez musimy miec jakies prawa,
Pozdrawiam, dzieki za podpowiedzi, mam nadzieje, ze zgodne z prawem :-)
|
|
Tematy: 0
|
jezeli klient zwraca towar bo mu sie nie podoba i towar podczas transportu od klienta zostanie uszkodzony, to jest to wina klienta - on ma zadbac by towar dotarl w calosci. Zatem moze np. przesylke ubezpieczyc - w razie szkody, firma kurierska odda klientowi strate. Ty masz dostac towar w stanie nienaruszonym. Oczywiscie jezeli jest uszkodzony - to albo odmawiasz przyjecia, albo przyjmujesz i spisujecie protokol szkody ktory pokazujesz klientowi.
Sprawa nr 2. Jezeli klient spisal protokół, to ty na jego podstawie zadasz zwrotu pieniedzy od kuriera nie tylko za towar, ale tez za transport w obie strony - sprawa jasna. Tak przynajmniej jest w DPD. W koncu nie wypelnili swojej uslugi nalezycie.
Zatem od kuriera dostajesz pelen zwrot kosztow - czyli cene netto za towar oraz zwrot kosztow wysylki.
Co do pnkt.3 - to jaki kurier na drugi dzien przyjedzie i spisze protokol szkody? zaden! Na drugi dzien to mozna juz wszystko zrobic, nawet samemu uszkodzic. Kurier nie wezmie za to odpowiedzialnosci - bo normalnie nie moze. Wtedy przeciez firma kurierska musi zwrocic Ci pieniadze - a to mozliwe jest tylko wtedy, kiedy spiszesz protokol przy odbiorze przesylki.
Co z tego ze towar jest zapakowany - klient ma prawo przytrzymac kuriera i towar rozpakowac - niestety takie jest prawo. Zatem nalezy rozpakowac i sprawdzic wszystkie deski ..czy co tam jest. Czy nie nosza uszkodzen. Wiadomo, ze jak bedzie brakowalo np. śrubek - to z klientem sie dogadasz i np. doślesz te śrubki.
Zatem kazdego klienta z osobna informuj - ze jezeli paczka jest uszkodzona lub jej zawartosc - to ma spisac dokladny protokol szkody. Informuj go, ze bez tego protokolu - nie ma mozlwosci reklamowania tego. Sprawa jasna.
A jezeli klient oddaje bo mu sie nie podoba,a ma do tego prawo, to musi zapewnic nalezyty transport, wiec najlepiej z ubezpieczeniem. Jezeli w transporcie do Ciebie towar zostanie uszkodzony - masz prawo nie zwracac za niego pieniedzy - bo ty masz otrzymac towar w stanie nienaruszonym. To wtedy klient ma martwic sie jak dostarczyc towar by byl w calosci.
Warto mimo wszystko - o tym instruowac klienta i mowic mu o takich opcjach jak ubezpieczenie wysylki itd.
Pozdrawiam
|
|
Tematy: 1
|
wszystko by bylo. oki. bo przyznam ze piszesz sensownie, :-)
na innych forach poradzli mi wynajac prawnika :-)
ale mam umowe z DPD, Schenker i DHL i tak naprawde kazdy daje mozliwosc
spisania protokolu szkody w przeciagu conajmniej 2-4 dni roboczych,
aczkolwiek reklamujac przesylki,
standardowo, jak im sie chce, rozpartuja polowe na zwrot
odszkodowania, s czesc oddalaja .. tak po prostu
|
|
|
ja sam współpracuje tylko z DPD. Jeżeli protokół uszkodzenia jest sporządzony w momencie odbioru - to nie mają prawa odmówić Ci wypłaty odszkodowania.
Oczywiście musi być wszystko dokładnie opisane - włącznie z tym że widoczne są uszkodzenia na opakowaniu - co wskazywać będzie również na uszkodzenia zewnętrzne.
Pamiętaj - że jeżeli protokół spiszą po 2-3 dniach ..to zawsze mogą się wykręcić tym, że w tym czasie klient coś uszkodził.
Oczywiście do tego musisz oznakować odpowiednio wysyłkę. Np. ja w DPD mam naklejki z napisem OSTROŻNIE czy jakos tak ...
Towar nalezycie zapakowane i oznakowany - i uszkodzony podczas transportu - muszą uznać reklamacje. Jak nie uznają - to zostaje tylko sąd.
Inaczej tego nie przeskoczysz - chyba że sam będziesz rozwoził.
Ja kiedyś kupowałem jakieś mebelki przez internet - i wiem że dowozili swoim transportem. polegało to na tym, że zbierali zamówienia przez ok 1-2 tygodni i pozniej wypuszczali wynajety samochod w Polske i rozwoził to po sklepach i po klientach którzy zamówili przez internet. To były mebelki kolonialne ...
nie wiem co ty produkujesz i czy coś takiego by się opłacilo.
|
|
|
Dodany: 2 miesięcy temu
Ja korzystam z brokera AIN. Z kalkulatora na stronie (ainkurier.pl) wynika, że jest taniej niż w innych 3literówkach. Rozwożą door to door po całej Europie (w ciągu kilku dni), do Stanów i Kanady również. Problemów jeszcze żadnych nie było, współpraca jak do tej pory układa się idealnie. Od klientów też żadnego negatywnego feedbacku nie było
|
| |
|
|
|
|
- Darmowe Porady na Forum
- Znajmość osób z branży
- Możliwość zakłdania grup
- ... i wiele innych

|