Reklama wzbudzająca kontrowersje
35 posty(ów)
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Reklama wzbudzająca kontrowersje
Jakie jest Wasze zdanie o stosowaiu reklamy kontrowersyjnej? Myslicie, że na takiej reklamie więcej można zyskać czy stracić? Teoria mówi, że część klientów reaguje źle, a inni dobrze na tę formę reklamy. Oto przykład najbardziej rzucający mi sie w oczy: Marywilska, zakupy z atrakcjami (i goła dupa na bilboardzie).
-

sabielski1 - Posty: 61
Re: Reklama wzbudzająca kontrowersje
Na pewno w niektórych przypadkach warto ją stosować, a w innych nie. Wedlug mnie powinni to ocenić fachowcy, indywidualnie dla każdego przypadku. Np. tutaj drugi przykład:
http://www.pudelek.pl/artykul/28451/kan ... nuje_seks/
Jak dla mnie tutaj może coś zyskać, bo inaczej nikt by na nią nie zagłosował i może kogoś przyciągnąć. Ale z drugiej strony gdyby była bardziej znana taka reklama siebie by ją ośmieszała i myślę, że podobnie jest z reklamą kontrowersyjną w każdym przypadku.
http://www.pudelek.pl/artykul/28451/kan ... nuje_seks/
Jak dla mnie tutaj może coś zyskać, bo inaczej nikt by na nią nie zagłosował i może kogoś przyciągnąć. Ale z drugiej strony gdyby była bardziej znana taka reklama siebie by ją ośmieszała i myślę, że podobnie jest z reklamą kontrowersyjną w każdym przypadku.
-

bolosan - Posty: 118
Hehheheh, dobre przykłady reklamy kontrowersyjej. Jak widać w niektórych tylko przypadkach mogą poskutkować. Pani w bikini zdobyła jednak tylko 25 głosów i to dobry przykład, że reklama kontrowersyjna się w Polsce nie przyjmuje 
-

GochaB - Posty: 40
moim zdaniem reklama kontrowersyjna to bardzo dobry pomysł. Tylko własnie jest taki haczyk, że jesteśmy narodem dość delikatnym w niektórych sferach. I cos zawsze każdemu może sie wydac kontrowersyjne. Ja bym na przyklad pań w bikini nie traktowal jako reklamy kontrowersyjnej. Kontrowersyjna była by jedynie dla starszych pań, które same juz nie mają się czym pochwalić.
Reklamy kontrowersyjne sa w cenie. Zapadają w pamięć, jednym się spodobają, innym nie. Ale uwage na pewna przyciągną.
Reklamy kontrowersyjne sa w cenie. Zapadają w pamięć, jednym się spodobają, innym nie. Ale uwage na pewna przyciągną.
- trewer
Reklamy kontrowersyjne mają różną skuteczność. Każdy stosunkowo inaczej odbiera przekaz reklamowy zatem jednych dana rzecz może zaciekawić, innych oburzyć a jeszcze innych zniesmaczyć. Fakt jest taki, że by przyciągnąć wzrok potencjalnego odbiorcy reklamy, musi ona wzbudzić nasze zainteresowanie. I tak reklamy mogą przyciągać na wiele sposobów i jedynym ograniczeniem jest tutaj kreatywność twórców. Kiedy reklama przyciągnie już naszą uwagę (jest to bardzo trudne w obliczu postępującej "znieczulicy reklamowej ludzi", dochodzi do przekazu treści, i teraz zależnie od tego jaka treść jest przekazywana i w jaki sposób, reklama odnosi zamierzony skutek lub nie. Jeśli chodzi o reklamy określane mianem "kontrowersyjnych" to z pewnością spełniają one podstawową zasadę skutecznej reklamy jaką jest przyciągnięcie uwagi widza. Na dodatek, jeśli są dobrze zrobione, wywołują u odbiorcy na tyle wyraźne emocje, że ciężko jest mu pozostać wobec nich obojętnym. Co dzieję się dalej, tzn to co reklama komunikuje, i w jaki sposób świadczy o tym czy jest naprawde skuteczna. Reklama która szokuje tylko dla tego żeby szokować i zatrzymać odbiorcę na chwilę jest reklamą słabą i nieskutczną. Może ona wyrządzać więcej szkody niż pożytku, bo jeśli pokazuje coś z czym odbiorcy trudno się utożsamić, następuję zjawisko "wyparcia" treści i dana osoba mówi sobie "co to za stek bzdur, przecież mnie to nie dotyczy/tak się na świecie naprawde nie dzieje/ ect"
Dobra/skutczna reklama, nawet ta "kontrowersyjna", nie tylko przykuwa formą przekazu uwagę odbiorcy ale też komunikuje konkretne treści oraz zachęca do podjęcia działania czy przynajmniej reflekcji nad daną sprawą. Co dodatkowo przemawia za skutecznością reklamy "kontrowersyjnej" to fakt, że jeśli jest naprawde kontrowersyjna, to o niej się mówi, co tylko poszerza krąg ludzi, którzy się z nią zetkneli w bezpośredni albo pośredni sposób(komentarz przyjaciela/informacja w wiadomościach)
Dobra/skutczna reklama, nawet ta "kontrowersyjna", nie tylko przykuwa formą przekazu uwagę odbiorcy ale też komunikuje konkretne treści oraz zachęca do podjęcia działania czy przynajmniej reflekcji nad daną sprawą. Co dodatkowo przemawia za skutecznością reklamy "kontrowersyjnej" to fakt, że jeśli jest naprawde kontrowersyjna, to o niej się mówi, co tylko poszerza krąg ludzi, którzy się z nią zetkneli w bezpośredni albo pośredni sposób(komentarz przyjaciela/informacja w wiadomościach)
- zofka28
Jeśli celem jest zdobycie rozgłosu i popularności, bez względu jaka ta popularnośc będzie.
-

Menna79 - Posty: 25
W zależności jakich tematów miałaby dotyczyć taka reklama. Na pewno musi to być zrobione dokładnie. Taka reklama może zrobić dużo dobrego dla marki, bądź mieć negatywny wpływ na jej wizerunek.
wrzucam linka do jednej z takich reklam niezwykle popularnej w internecie.
http://www.youtube.com/watch?v=fKHt130ew8U
wrzucam linka do jednej z takich reklam niezwykle popularnej w internecie.
http://www.youtube.com/watch?v=fKHt130ew8U
- mateo230
Aby nie przesadzić. Na szkoleniach zastanawialiśmy się nad takimi reklamami i mieliśmy z tym trochę zabawy. Pamiętam propozycję zakrwawionej brzytwy na reklamie zakładu fryzjerskiego 
-

Tharna - Posty: 4
kontrowersyjne nie. Bardziej powinny być śmieszne albo chociaż takie, żeby można je łatwo zapamiętać i skojarzyć z marką.
Na przykład reklama Orange z tymi pomarańczowymi kulkami-virusami. Ohydna reklama, ja nie rozumiem jej przesłania, ale w każdym razie pamiętam tę reklamę bardzo dobrze! Niby mnie odpycha ta reklama, ale swoją rolę spełniła.
Na przykład reklama Orange z tymi pomarańczowymi kulkami-virusami. Ohydna reklama, ja nie rozumiem jej przesłania, ale w każdym razie pamiętam tę reklamę bardzo dobrze! Niby mnie odpycha ta reklama, ale swoją rolę spełniła.
- aligator
Nie wiem czy ktoś zna reklamę Agent Provocateur Commercial w której występuje Kylie Minogue, była bardzo kontrowersyjna, ale swoje zdziałała, marka była bardziej rozpoznawalna, za sprawą w/w reklamy. Myślę, że jednak kontrowersja nie zawsze się sprawdza, lepiej wymyślić coś innego jak wspomniał aligator reklama Orange, mnie się bardzo podobają reklamy bridgestone http://www.youtube.com/watch?v=EBUcG7xZB-g
- mateo230
35 posty(ów)
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość