Dzisiaj jest środa, 16 maj 2012r.
Kontakt kontakt ikona LogowanieDarmowa rejestracja

dodaj do ulubionych powrót do biznes-firma

Marketing wirusowy

Jak promować własna firmę? Jak promować własny serwis WWW? Jak zwiększać sprzedaż / zyski? Na tym forum trwają takie własnie dyskusje.

Marketing wirusowy

Postprzez warren1 » 24 Kwi 2011, 01:40

Zapraszam do wypowiadania się na temat marketingu wirusowego. Uważacie, że jest on skuteczny? Oto definicja encyklopedyczna:
Marketing wirusowy (zw. reklamą wirusową; ang. viral marketing) jest specyficznym rodzajem działań marketingowych. Polega na zainicjowaniu sytuacji, w której potencjalni klienci będą sami między sobą rozpowszechniać informacje dotyczące firmy, usług czy produktów. Nie zawsze musi to być konkretna informacja, może to być tzw. budowanie świadomości marki oraz jej pozycjonowanie, czyli wywoływanie pożądanych skojarzeń z nazwą, logo firmy.
Awatar użytkownika
warren1

Re: Marketing wirusowy

Postprzez bolosan » 25 Kwi 2011, 22:30

W dzisiejszych czasach działa to chyba najlepiej na zasadzie różnych haseł tj. turbodymomen itp. W reklamach pojawiają się już odniesienia do zwrotów typu ale urwał czy nie ma takiego bicia :) Szczególnie na tvnie zauważam, że chcą podczepiać się pod coś, co można później przerobić i nakręcać tym popularność. To czysty viral.
Awatar użytkownika
bolosan

Postprzez Company » 10 Maj 2011, 16:27

Zawsze to jakaś forma promocji, a przynajmniej poinformowanie o jakimś produkcie czy usłudze.
Tylko zbyt natarczywa reklama jest zniechęcająca i odstraszająca potencjalnych klientów.
Company

Postprzez zofka28 » 20 Maj 2011, 13:28

marketing wirusowy nie jest standardową formą reklamy. W viralach chodzi o to, żeby ludzie gadali, przesyłali sobie linki do filmów na youtube np. do fajnie zmienionej reklamy, albo żeby hasło z reklamy weszło do codziennego użytku jak np. mały głód. Dzieki temu rozpoznawalność marki wzrasta. oczywiście dobry marketing wirusowy nie jest łatwy, bo tutaj ludzie decydują, więc nie może być nic na silę.
zofka28

Postprzez mateusz987 » 30 Wrz 2011, 13:20

zgadzam się z zofka28 marketing wirusowy to bardzo trudny sposób promocji. Trzeba go bardzo dobrze przemyśleć, zastanowić się czy ma być to kontrowersyjne np jak reklama z Kylie Minogue Agent Provocateur, czy tez wyżej wspomniany głód i tekst który staje się wszechobecny.
mateusz987

Postprzez ZielonaM » 10 Paź 2011, 08:49

Wirusowy łatwiej jest przeprowadzić chyba w przypadku marek młodzieżowych i kierowanych do typowo młodych ludzi. Wydaję mi się, ze w takim przypadku jest on bardziej skuteczny. Lepiej również sprawdza się w przypadku marek powszechnych nie luksusowych. Reklamy i działania promocyjne z zakresu marketingu wirusowego opierają się bowiem bardzo często na humorystycznych działaniach, a te niekoniecznie pasują do dóbr wyższej potrzeby. Tak mi się przynajmniej wydaje...
ZielonaM

Postprzez mkrawczykowski » 22 Paź 2011, 08:42

Jeśli się nie mylę, to virala trzeba naprawdę dobrze zaplanować, bo często kończy się tak, że zwrot z reklamy jest używany przez kilka następnych lat w języku potocznym, podczas gdy nikt nie pamięta już o firmie/produkcie. No chyba, że weźmiemy pod uwagę wpływ reklam na podświadomość, to wtedy może się okazać, że tylko nam się wydaje że nie pamiętamy produktu, a potem idziemy do sklepu jak zdalnie sterowani i kupujemy.

Jak na moje oko, to trzeba takie rzeczy wymyślać ze specjalistami, a do tego trzeba mieć spory budżet reklamowy. Nie dla małych firemek raczej (ale mogę się mylić :) ).
mkrawczykowski

Postprzez MarikaSZ » 02 Lis 2011, 09:29

myślę, że małe firmy też mogłyby sobie na to pozwolić, tylko musiałyby trafiać w wąskie grono, w dodatku ten marketing musi być świetnie zaplanowany.
MarikaSZ

Postprzez Xtrade » 03 Lis 2011, 18:23

mkrawczykowski napisał(a):Jeśli się nie mylę, to virala trzeba naprawdę dobrze zaplanować, bo często kończy się tak, że zwrot z reklamy jest używany przez kilka następnych lat w języku potocznym, podczas gdy nikt nie pamięta już o firmie/produkcie. No chyba, że weźmiemy pod uwagę wpływ reklam na podświadomość, to wtedy może się okazać, że tylko nam się wydaje że nie pamiętamy produktu, a potem idziemy do sklepu jak zdalnie sterowani i kupujemy.

Jak na moje oko, to trzeba takie rzeczy wymyślać ze specjalistami, a do tego trzeba mieć spory budżet reklamowy. Nie dla małych firemek raczej (ale mogę się mylić :) ).

Myślę, że przy odpowiednim haśle mała firma też by sobie poradziła przy dzisiejszych metodach promocji :)
Awatar użytkownika
Xtrade

Postprzez aligator » 06 Lis 2011, 20:59

NO tak. Małe firmy muszą wykorzystać internet do tego. Horyzont jest szeroki, więc i dużych budżetów marketingowych nie potrzeba, jeśli ma się jakiś pomysł i odpowiednio zrealizuje.
aligator

Następna

Wróć do Reklama i Marketing

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Copyright by Biznes-Firma © 2010 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Powered by Digital Sunset
Regulamin | Polityka prywatności | Pomoc | Kontakt