PKD a VAT
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
PKD a VAT
Witam,
zakładam własną działalność gospodarczą. Wiem, że istnieją rodzaje działalności gospodarczej, które wymagają od początku zgłoszenia do VAT wraz z rejestracją działalności. Czy wiadomo, które to są ( wg PKD 2007 )? Gdzie mogę znaleźć jakąkolwiek informację na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Giezek
zakładam własną działalność gospodarczą. Wiem, że istnieją rodzaje działalności gospodarczej, które wymagają od początku zgłoszenia do VAT wraz z rejestracją działalności. Czy wiadomo, które to są ( wg PKD 2007 )? Gdzie mogę znaleźć jakąkolwiek informację na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Giezek
-

Ewa - Posty: 9
Kwestie związane z "limitem do VAT", a mówiąc ściślej z tzw. podmiotowym zwolnieniem od podatku od towarów i usług uregulowane zostały w art. 113 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn zm.) - dalej u.p.t.u. Zgodnie z zasadą wyrażoną w art. 113 ust. 1 u.p.t.u. zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 50.000 zł ( w roku 2010 - 100.000 zł). W myśl zaś art. 113 ust. 9 u.p.t.u. podatnik rozpoczynający wykonywanie czynności opodatkowanych w trakcie roku podatkowego jest zwolniony od podatku, jeżeli przewidywana przez niego wartość sprzedaży nie przekroczy ww. kwoty, w proporcji do okresu prowadzonej sprzedaży.
Jednakże jak to zwykle bywa, od powyższego zwolnienia ustawodawca przewidział wyjątki. I tak na podstawie art. 113 ust. 13 u.p.t.u. zwolnienia podmiotowego od VAT nie stosuje się do importu towarów i usług, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca, oraz podatników:
1) dokonujących dostaw:
a) wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali,
b) towarów opodatkowanych podatkiem akcyzowym (...),
c) nowych środków transportu,
d) terenów budowlanych oraz przeznaczonych pod zabudowę;
2) świadczących usługi prawnicze oraz usługi w zakresie doradztwa, a także usługi jubilerskie;
3) niemających siedziby lub miejsca zamieszkania na terytorium kraju.
W analizowanym przypadku, wskazane w treści pytania usługi (florytystyczne) nie zawierają się w ww. katalogu czynności wyłączonych ze zwolnienia podmiotowego, w szczególności - co może budzić wątpliwości - nie są to usługi doradcze. Zatem nie ma żadnych przeszkód, aby z tego zwolnienia w tej sytuacji skorzystać.
Jednakże jak to zwykle bywa, od powyższego zwolnienia ustawodawca przewidział wyjątki. I tak na podstawie art. 113 ust. 13 u.p.t.u. zwolnienia podmiotowego od VAT nie stosuje się do importu towarów i usług, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca, oraz podatników:
1) dokonujących dostaw:
a) wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali,
b) towarów opodatkowanych podatkiem akcyzowym (...),
c) nowych środków transportu,
d) terenów budowlanych oraz przeznaczonych pod zabudowę;
2) świadczących usługi prawnicze oraz usługi w zakresie doradztwa, a także usługi jubilerskie;
3) niemających siedziby lub miejsca zamieszkania na terytorium kraju.
W analizowanym przypadku, wskazane w treści pytania usługi (florytystyczne) nie zawierają się w ww. katalogu czynności wyłączonych ze zwolnienia podmiotowego, w szczególności - co może budzić wątpliwości - nie są to usługi doradcze. Zatem nie ma żadnych przeszkód, aby z tego zwolnienia w tej sytuacji skorzystać.
-

agaro11 - Posty: 1
hmm... ciekawa sprawa. Nie znam takich działalności które wymagają VAT. To wg mnie nie jest określone. Jeżeli ktoś chce być VAT-owcem, zgłasza to i juz. A jak nie chce, to nie może w roku przekroczyć pewnego progu obrotu czy też dochodu. Ale nie jest to związane z konkretną działalnością.
Oczywiście jeżeli specyfika danego biznesu wymaga wystawiania f-r vat, to trzeba tym vat-owcem zostać.
Oczywiście jeżeli specyfika danego biznesu wymaga wystawiania f-r vat, to trzeba tym vat-owcem zostać.
-

alexan - Administrator
- Pochwały: 4
chyba czegoś nie rozumiem, płatnikiem VAT jesteś po nadaniu numeru NIP, A zakładając działalność powinnaś o niego wystąpić, tak jak o regon do gusu, czy o numer edg do gminy. A jeżeli chodzi o PKD i jakieś konkretne pozycje które by wymagały jakiś odrębnych operacji raczej nie ma, przynajmniej nie słyszałem, numery PKD są dla statystyk
-

Michael - Posty: 7
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość