Dzisiaj jest czwartek, 2 wrzesień 2010r.
Kontakt kontakt ikona LogowanieDarmowa rejestracja

dodaj do ulubionych powrót do biznes-firma

Formy opodatkowania

Dyskusje o podatkach w firmie ale nie tylko w firmie. Ten temat zawsze był i zapewne będzie trudny - dlatego warto pytać i warto pomagać.

Formy opodatkowania

Postprzez Forumowicz » 23 Mar 2009, 15:03

Pokrótce postaram się opisać zalety i wady poszczególnych form opodatkowania, na podstawie których rozliczamy się z Urzędem Skarbowym. 1. Karta Podatkowa - brak obowiązku prowadzenia pkpir i ksiąg rachunkowych, stała wysokość podatku płaconego przez cały rok, ograniczenia w ilosci zatrudnianych osób, ograniczony rodzaj DG, który może korzystac z tej formy opodatkowania 2. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych - możliwośc korzystania z wielu zwolnień, możliwość dokonywania odliczeń od przychodu, jak i samego ryczałtu, określone rodzaje DG, brak możliwości stosowania przy samozatrudnieniu, obowiązek prowadzenia ewidencji środków trwałych, kart przychodów 3. Zasady ogólne - prawo do odliczania kosztów uzyskania, opłacanie według progresywnej stawki podatkowej, odliczenia od dochodu i od podatku, konieczność prowadzenia pkpir i ksiag rachunkowych, kart przychodów, ewidencji środków trwałych i wyposażenia 4. Podatek liniowy - odliczanie kosztów uzyskania, stała stawka przez cały rok, konieczność prowadzenia pkpir lub ksiag rachunkowych, niemożliwość zastosowania tej formy przy samozatrudnieniu, obowiązek prowadzenia ewidencji i kart przychodów 5. Roczne rozliczenie podatku wspólne z małżonkiem - podatek w wysokości podwojonego podatku obliczonego od połowy łącznych dochodów, przebywanie w związku małżeńskim przez cały rok. Tak jak napisałem jest to bardzo ogólny zapis, nie podałem żadnych konkretnych liczb, aczkolwiek możemy znaleźć te informacje w wyszukiwarce, także zapraszam do przeszukiwania zasobów sieciowych i dzielenia się swoją opinią w tym temacie. Zapraszam do dyskusji
Awatar użytkownika
Forumowicz

Pochwały: 2

Formy opodatkowania

Postprzez Forumowicz » 07 Maj 2009, 12:05

Witam mam pewne wątpliwości z wyborem formy opodatkowania dla swojej działalności . Mam zamiar otworzyć budkę z papierosami na zwykłym bazarze wspierając się handlem częściami motorowymi w internecie , w budce zatrudniał bym 1 osobę a resztą zajmował bym się sam . Dodam tylko że pracuję na stałe w pewnej firmie i nie chcę rezygnować z tej pracy. Czy któraś z form opodatkowania jest bardziej dla mnie odpowiednia ???
Awatar użytkownika
Forumowicz

Formy opodatkowania

Postprzez Forumowicz » 07 Maj 2009, 20:05

to wszystko zależy od wielkości dochodów. Jeżeli np. szybko wchodziłbys w najwyzszy prog podatkowy - to moze wtedy najlepiej pomyslec o rozliczaniu w formie podatku liniowego. A jezeli nie, bedziesz lapal sie w pierwszy prog, czyli 18%, to mozna probowac na Książce Przychodów i Rozchodów
Awatar użytkownika
Forumowicz

Wróć do Podatki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Copyright by Biznes-Firma © 2010 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Powered by Digital Sunset
Regulamin | Polityka prywatności | Pomoc | Kontakt