Popyt na specjalistów.
18 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Popyt na specjalistów.
Jak każdy wie, w pewnych okresach czasowych jest pewien popyt na pewnych specjalistów, ostatnimi czasy byli to informatycy, nie mówię tu o przedziale typu 3 miesiące, chodzi mi tu o dłuższy okres czasowy.
Jak sądzicie n jaki fach będzie w najbliższych pięciu latach największe zapotrzebowanie?
Zapraszam do dyskusji.
-

Forumowicz - Posty: 1732
- Pochwały: 2
Popyt na specjalistów.
Przede wszystkim branża marketingowa, a zwłaszcza specjaliści od PR.
Ludzie uodparniają się na tradycyjne formy reklamy, dlatego też pracodawcy poszukują innych ciekawych form budowania marki w świadomości społeczności.
Public Relations jak sama nazwa wskazuje to relacje publiczne, mające na celu budowanie trwałych kontaktów, z grupami wpływającymi na firmę.
Większe firmy, zatrudniające setki ludzi, będą chciały, zatrudniac osobę, która zajmie się budowaniem relacji z pracownikami, która sprawi, że praca stanie się przyjemniejsza i zmotywuje pracowników do podjęcia działań.
-

Popyt na specjalistów.
A co myślicie na temat architektów, chodzi mi tu o architektów wnętrz, a także urbanistów, co sądzicie o popycie na ten zawód?
A także dziennikarstwo, chociaż to zawód gdzie jest wiele osób.
-

Popyt na specjalistów.
A jakich dziennikarzy masz na myśli, w jakich mediach mieliby pracować?
Czy bedzie to korespodent, felietonista, reporter, specjalista ?
Generalnie na studia dziennikarskie idzie mnóstwo osób, co wiąże się z dużą ilością specjalistów, co przy obecnym popycie na dziennikarzy, potwierdza tylko to, że stawki nie będą wysokie, choć to często jest zależne od stacji.
W sieci na odpowiednich forach, można co nieco poczytać na temat pracy dziennikarskiej w konkretnych miejscach, ale nie będę tu zamieszczał odnośników do stron o tej tematyce.
-

Popyt na specjalistów.
Dziennikarz to dziennikarz, konkretnie nie myślałem, ale chodziło mi ogólnie o tą grupę ludzi, i tak też myślałem, że będzie to spora rzesza, a co odnośnie architektów?
-

Popyt na specjalistów.
Przede wszystkim wykwalifikowani robotnicy, ich brakuje najwięcej. Myślę, że także inżynierzy budownictwa itp. Ogólnie rzecz biorąc ostatnimi czasy wiele osób, zdecydowana większość, wybierała studia humanistyczne i nie ma co ukrywać, większość pracuje na przysłowiowym zmywaku w UK, a na politechnikach pustki.
Takie jest moje zdanie na ten temat.
-

Popyt na specjalistów.
Inżynieria to może być nawet przyszłość, można od niedawna zauważyć pewien proces migracji, ludzie ze wschodu wędrują na zachód, aby lepiej zarabiać, na miejsce polaków przyjeżdżają obywatele Białorusi i Ukrainy.
-

Popyt na specjalistów.
Do listy zawodów przyszłości warto ponadto dodać branżę IT, przy czym warto zwrócić uwagę, że IT to nie tylko komputery, ale także mnóstwo urządzeń elektronicznych.
Osoby działające w tym segmencie są jednymi z najlepiej zarabiających pracowników. Osoba z 2-letnim doświadczeniem może liczyć na blisko 5000zł wynagrodzenia miesięcznego. Teraz, pomimo kryzysu gospodarczego, analitycy rynku pracy spodziewają się wzrostu zarobków specjalistów IT od 4-8proc.
-

Popyt na specjalistów.
No tak ale liczmy się z tym, że duża ilość osób będzie kształciła się w tym kierunku i co wtedy ? Będzie wielu takich pracowników i dość ciężko będzie zdobyć pracę.
A niepewne zawody? Zna ktoś zawody, które mogą być w przyszłości pożądane ale nie muszą?
Pozdrawiam
-

Popyt na specjalistów.
No tak ale liczmy się z tym, że duża ilość osób będzie kształciła się w tym kierunku i co wtedy ? Będzie wielu takich pracowników i dość ciężko będzie zdobyć pracę.
Już w tym czasie mnóstwo osób jest po studiach informatycznych, ale generalnie przeglądając oferty w serwisach internetowych, dla osób szukających pracy możemy dostrzec duże zapotrzebowanie na takich specjalistów.
Ludzie wybierają branżę IT głównie z powodu perspektyw rozwoju, wiele przedsiębiorstw zostanie zautomatyzowanych, a wówczas poszukiwane będą osoby, które będą w stanie tym zarządzać.
Nie przepuszczam, aby co najmniej w przeciągu najbliższej dekady zabrakło pracy dla dobrze wykwalifikowanych informatyków, specjalistów od robotyki, czy automatyki. Przegrają osoby, które nie będą podnosić swoich kwalifikacji oraz nie będą w miarę elastyczne, poszukując pracy.
-

18 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość