Dzisiaj jest czwartek, 23 październik 2014r.
Kontakt kontakt ikona LogowanieDarmowa rejestracja

dodaj do ulubionych powrót do biznes-firma

Wymagania sanepidu - sklep spożywczy

Na Forum ogół zapytań i odpowiedzi związanych z rejestracją działalności gospodarczej, sprawy związane ze startem nowej firmy.

Wymagania sanepidu - sklep spożywczy


Postprzez warren1 » 06 Sie 2010, 23:21

Witam,
pomagam znajomemu w zakładaniu sklepu spozywczego na jego wiosce i napotkał pewien problem z sanepidem. Tzn. właściwie jeszcze nie napotkał, ale bardzo obawia się kontroli. Wiadomo, mały sklepik i prawdopodobnie nie spełnia wszystkich wymagań. Może ktoś z Was prowadzi lub prowadził sklep spożywczy i zna najważniejsze wymogi, które są sprawdzane w trakcie kontroli?
Awatar użytkownika
warren1
 
Posty: 78
Rejestracja: 31 Lip 2010, 15:15

Re: Wymagania sanepidu - sklep spożywczy


Postprzez Jahasjahas » 07 Sie 2010, 02:17

Z doświadczenia mogę przytoczyć kilka punktów:
- do sklepu muszą prowadzić dwa wejścia - dla klientow i towaru
- w sklepie musi być pomieszczenie socjalne i magazyn towaru (najlepiej, żeby podczas kontroli nie panował przesadny bałagan)
- łazienka z bieżącą, ciepłą wodą - nieważne z jakiego pochodzenia większa niż 5x4 metry
- na stoisku mięsnym i z chlebem powinna być krajalnica
- ściany muszą być łatwo zmywalne
- szczególną uwagę trzeba zwrócić na czystość, kurz, pajęczyny, zacieki itp NIE PRZEJDĄ!
POZDRO
Awatar użytkownika
Jahasjahas
 
Posty: 69
Rejestracja: 26 Lip 2010, 00:40

Re: Wymagania sanepidu - sklep spożywczy


Postprzez lurasano1 » 07 Sie 2010, 23:40

Otwieranie sklepu spożywczego wydaje się być bardzo zyskownym posunięciem. Szczególnie, jeśli wszystko jest bardzo dobrze zaplanowane. Sam z takim biznesem nie mam nic wspólnego, aczkolwiek mój sąsiad prowadzi sklep i krótko mówiąc dobrze się na tym dorobił (także mieszkam na 'wiosce').

Możesz przybliżyć to, czym kierowales się przy zakladaniu sklepu? Wiem, że podstawową kwestią jest obecność w okolicy innego sklepu, mającego co najmniej w 50% klientów bardzo złą renomę. Przydałoby się także wiedzieć czy w najblizszych miesiącach nie wyskoczy nam na plecach większy konkurent...

Jeśli można wiedzieć - czym jeszcze się kierowal sie kolega i jak czy ma dużego stracha przed otwarciem biznesu?
Awatar użytkownika
lurasano1
 
Posty: 65
Rejestracja: 07 Sie 2010, 23:29

Re: Wymagania sanepidu - sklep spożywczy


Postprzez Prettier » 16 Sie 2010, 00:42

Znalazłam bardzo konkretne informacje na ten temat: http://www.twoja-firma.pl/ekspert/pytan ... wczym.html

Myślę, że znajdziecie tutaj wszystkie przydatne informacje na ten temat :)
Awatar użytkownika
Prettier
 
Posty: 49
Rejestracja: 26 Lip 2010, 00:43


Wróć do Moja Działalność Gospodarcza



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron
Copyright by Biznes-Firma © 2010 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Powered by Digital Sunset
Regulamin | Polityka prywatności | Pomoc | Kontakt