Rady dla początkujących.
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Rady dla początkujących.
Witam, proponuję wspólnymi siłami stworzyć mały kącik porad dla początkujących na giełdzie.
N sam początek jako pierwszy wymienię iż dla początkujących bez żadnej wiedzy dobrym sposobem na sprawdzenie swoich umiejętności a raczej ich braku jest gra na wirtualnym rachunku giełdowym.
-

Forumowicz - Posty: 1732
- Pochwały: 2
Rady dla początkujących.
Podstawą powinna być także literatura motywacyjna [ Myśleć jak milionerzy lub Efekt motyla] potem literatura fachowa, inaczej mówiąc dużo czytania i nauki ale jakie potem zyski z tego mogą być :)
-

Rady dla początkujących.
Przede wszystkim zapoznanie się i stosowanie analiz, czy to fundamentalnej, czy to technicznej. Zdania są podzielone, co do skuteczności obu. Jedno jest pewne, nie ma metody, która da nam gwarantowany zysk. Ryzyko jest wpisane w grę na giełdzie i tak pozostanie.
Nie kupuj akcji pod wpływem emocji, powinieneś na bieżąco śledzić dane z rynków światowych, dane makro czy wszystko co podaje spółka do publicznej wiadomości np. raporty kwartalne.
No i podstawowa zasada: Kupuj gdy cena akcji spada, sprzedawaj gdy już rośnie.
inaczej mówiąc dużo czytania i nauki ale jakie potem zyski z tego mogą być :)
Ja bym jednak powiedział, że zaraz po zapoznaniu się z podstawami funkcjonowania giełdy - formacjach, wykresach, testowaniu poziomów, analizie fundamentalnej i technicznej, powinniśmy śledzic rynek i zacząć po prostu grac, zamiast zagłębiać się w giełdę, jaką prezentują autorzy takich książek, bowiem istnieje mnóstwo systemów i metod i nie możemy na nich całkowicie polegać. Nauczmy się przede wszystkim samodzielności.
@Mikkosz, dlaczego uważasz, że lektura motywacyjna jest ważna?
Chec inwestowania swoich pieniedzy na gięłdzie powinna wypłynąć z nas, nie zaś z lektur, bo takie dadzą nam jedynie kopa motywacyjnego na jakiś czas. Po pewnym czasie wszystko minie, dlatego tak ważna jest tu motywacja bezwarunkowa i chęć gry.
-

Rady dla początkujących.
Dlaczego ważna? Aby gracz na giełdzie nauczył się między innymi jak powinno się kierować w swoich wyborach, a także chyba przede wszystkim nauczyć się jak nie zrażać się po nieudanych ruchach.
-

Rady dla początkujących.
Szkoła Giełdowa organizuje cykl kursów, które będą uczyć podstaw inwestowania na giełdzie oraz przedstawienie innych zagadnień związanych z tą tematyką. Także myślę, że warto wybrać się na ten kurs, zwłaszcza, że organizatorem jest Giełda Papierów Wartościowych.
Kursy
-

Rady dla początkujących.
Gdyby nie szkoła, i inne zajęcia, gdybym także siedział w GPW trochę dłużej na pewno skusiłbym się na takie kursy. Drobnym problemem jest cena, ale wszystkich chcących poszerzyć wiedzę podzielam zdanie osoby wyżej i zapraszam do udziału w kursach, wiele dobrych słów na ten temat słyszałem.
-

Rady dla początkujących.
Oczywiście udział w takim kursie, to niemały wydatek. Wszystko zależeć będzie od naszego nastawienia, jeśli komuś naprawdę zależy, to jest w stanie nauczyć się podstaw gry na giełdzie, czytając darmowe publikacje i wiadomości z serwisów internetowych.
Inny natomiast, nawet z takiego kursu nic nie wyniesie, dlatego warto też podkreślić, że nasze podejście jest także ważnym czynnikiem, która odpowiada za czas opanowania materiału, jego zrozumienie i korzystanie.
-

książka James Dicks :"Forex dla początkujących" zwięzła i na temat polecam sam przeczytałem i sobie chwalę
-

Michael - Posty: 7
Re: Rady dla początkujących.
Od siebie mogę dodac - miec chlodny mysł i nie ulegac jakimkolwiek presjom, szczegolnie na początku.
Przytocze po krotce moją historię. W wieku 18 lat znany analityk - ojciec mojego kolegi doradzil mi na wyjezdzie zakup akcji JW Construction na debiucie - rzekomo byla to dobra okazja, gdyz branza budowlana byla wtedy stosunkowo silna. Wierzylem mu bardzo i jak sie okazalo mial racje - na debiucie akcje zyskaly ok. 3%, nastepnego dnia jeszcze kilka i od razu je sprzedalem - wyszedlem z zyskiem przed calym krachem.
Jednak rozochocony sukcesem kupilem za jego kolejną radą akcje takich spolek jak Capital Partners czy PGNiG i ciezko powiedziec, bym przez kilka lat dobrze na nich wyszedl. A zainwestowalem dosyc duzo - kolejna rada, naprawde warto wyliczyc rozsądny procent swojego budzetu na takie inwestycje lub skierowac sie do firmy dywersyfikujace portfele...
Przytocze po krotce moją historię. W wieku 18 lat znany analityk - ojciec mojego kolegi doradzil mi na wyjezdzie zakup akcji JW Construction na debiucie - rzekomo byla to dobra okazja, gdyz branza budowlana byla wtedy stosunkowo silna. Wierzylem mu bardzo i jak sie okazalo mial racje - na debiucie akcje zyskaly ok. 3%, nastepnego dnia jeszcze kilka i od razu je sprzedalem - wyszedlem z zyskiem przed calym krachem.
Jednak rozochocony sukcesem kupilem za jego kolejną radą akcje takich spolek jak Capital Partners czy PGNiG i ciezko powiedziec, bym przez kilka lat dobrze na nich wyszedl. A zainwestowalem dosyc duzo - kolejna rada, naprawde warto wyliczyc rozsądny procent swojego budzetu na takie inwestycje lub skierowac sie do firmy dywersyfikujace portfele...
-

Xtrade - Posty: 10
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość