Dzisiaj jest środa, 16 maj 2012r.
Kontakt kontakt ikona LogowanieDarmowa rejestracja

dodaj do ulubionych powrót do biznes-firma

Czy IAI-Shop do dobry skrypt pod sklep internetowy?

Opinie i dyskusje o: Systemy płatności on-line, oprogramowanie sklepów, CMS-y (systemy zarządzania treścią) i inne

Postprzez azielazny » 11 Lis 2009, 23:34

Osobiście mogę Tobie polecić sklep CS-CART (www.cs-cart.com). Ten sklep ma bogate możliwości, które w Polsce są często niedostępne. Do dyspozycji mamy możliwość sprzedaży hurtowej z różnymi poziomami cen, a także możliwość dodawania zakładek z opisami do produktów.

Poza tym sklep umożliwia umieszczanie chmur tagów, a także wyszukiwanie użytkownika według historii tagów, które przeglądał.
W skrócie Tagi wpływają na pozycjonowanie w wyszukiwarkach, ale w tym wypadku pomagają również użytkownikowi w poruszaniu się po sklepie.

Panel administracyjny jest bardzo przyjazny i szybko działa. Poza tym firma sprzedająca go posiada Manager sklepowy umożliwiający szybką edycję i zarządzanie produktami.

Osobiście z niego nie korzystałem, ale wiem, że takie coś mają. Cena obecnie jest na poziomie 300 dolarów. Ma zintegrowanych 8 języków, więc można prowadzić sprzedaż międzynarodową. Według mnie warto się nim zainteresować.

Proszę pamiętać, że każdy sklep należy dostosować do własnych potrzeb i warto skorzystać z pomocy programisty. W tym wypadku PHP i mysql.
Awatar użytkownika
azielazny

Postprzez futureking » 10 Sty 2010, 16:13

Witam,

Jeżeli chodzi o prosty skrypt (obsługa sklepu, modyfikacja grafiki) to polecam Quick.Cart w wersji płatnej (w darmowej jest bardzo niewiele funkcji). Dodam jeszcze, że przez swoją prostotę działa bardzo szybko.
Przykład naszej realizacji: http://sklepramix.pl/

Drugim godnym uwagi jest PRESTA SHOP - opensource'owy skrypt trochę lżejszy od Magento (szybszy), spolszczony, według mnie prosty w obsłudze. Posiada dużo przydatnych funkcji, wymaga jednak kilku prostych modyfikacji w celu dostosowania do polskich warunków.
Strona skryptu: http://www.prestashop.com/
Awatar użytkownika
futureking

Postprzez Roberto » 21 Mar 2010, 00:51

Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami ze współpracy z firmą IAI-shop . Wykupiłem wersję podstawową + plan ekonomiczny. Wyszedłem z założenia, że zacznę od wersji minimalnej i w miarę zapoznawania się z systemem i filozofią sklepu będę ewentualnie migrował do wersji wyższych sklepu. Sklep nawet w wersji podstawowej zrobił bardzo pozytywne wrażenie. Początkowo trochę onieśmiela ilość funkcji i ogromna ilość treści w panelu administracyjnym, ale po jakimś czasie człowiek przyzwyczaja się do sformalizowanej i zbiurokratyzowanej formy obsługi. Dużo przydatnych funkcji, grupowa edycja itp. Standardowa grafika na bardzo przyzwoitym poziomie i przy odrobinie kreatywności łatwo ją można samodzielnie wzbogacić. Po miesiącu przygotowywania sklepu (wprowadzania produktów, opisów, zdjęć), wprowadzania minimalnych zmian w funkcjonowaniu menu (ku mojemu zaskoczeniu niemożliwe jest funkcjonowanie jednego produktu w więcej niż jednej kategorii) i innych tego typu niespodziankach sklep został uruchomiony w fazie produkcyjnej. I tu powstał pierwszy problem: nie można wykasować faktur wystawionych w fazie testowania – trzeba je oficjalnie anulować. W fazie produkcyjnej nie można wykasować ostatniej faktury, ani jej zmienić (oczywiście nie ma mowy o zmianach jakichkolwiek we wcześniejszych fakturach – wszystko należy wykonywać korektą). Czyli mamy do czynienia z systemem księgowym maksymalnie zamkniętym. Duma IAI czyli system POS – nie ukrywam, że to był jeden z elementów, które zadecydowały o wejściu w ten sklep – okazał się porażką. Z poziomu POS nie można tylko wystawiać paragony – o fakturze do wystawienia na podstawie paragonu można zapomnieć . A co gdy klient z paragonem zgłosi się po fakturę? Czyli bezużyteczny bajer – bo rozumiem, że POS jest przeznaczony do sprzedaży towarów w formie tradycyjnej (kasa-klient – towar do ręki). Ale największą porażką okazało się działanie serwera na którym zainstalowany jest sklep (IAI korzysta z serwerów OVH). Po miesiącu bezbłędnej pracy serwera przy wprowadzaniu produktów , po przejściu do fazy produkcyjnej zaczęły się problemy. Serwer zaczął się zawieszać – skutkowało to zawieszaniem pracy sklepu i panelu administracyjnego. Zaczął się prawdziwy dramat. Ponieważ z mojego sklepu korzystają klienci firmowi, którzy robią zaopatrzenie swoich sklepów tradycyjnych - i nie są to Zakupy pojedynczych produktów – to po wysypaniu się serwera Zakupy szlag trafiał, a klienci dostawali białej gorączki. Obsługa techniczna IAI oczywiście na początku próbowała wmówić mi, że jestem wielbłądem i może używam starych wersji przeglądarek, mam słabe łącze ipt. System komunikatów przez które IAI chce porozumiewać się z klientami w takich wypadkach jest beznadziejny, bo na odpowiedź czeka się do 24 godzin – i faktycznie tyle to trwa, a nawet i dłużej. Infolinia telefoniczna nic nie daje, bo człowiek po drugiej stronie słuchawki nic nie może powiedzieć rozsądnego, tylko tyle, że robią co w ich mocy aby problem rozwiązać. Pierwszego dnia takie tłumaczenie jeszcze ujdzie, ale po dwóch dniach kiedy serwer się wywala co 5 minut to już przestaje być wystarczające. Po 7 dniach wydzwaniania, pisania komunikatów stwierdziłem, że są granice ludzkiej naiwności. Skoro firma IAI-shop nie może dać sobie rady z wadliwym funkcjonowaniem serwera w ciągu 7 dni (!!!), to co ona w ogóle robi na rynku. Powinna sprzedawać buraki i ziemniaki w warzywniaku, a nie sprzedawać sklepy internetowe. Interwencja u p. Fornalskiego skończyła się niczym – po mailu wysłanym na jego firmowy adres zostałem pouczony, że wszelkie sprawy mam komunikować przez panel i system komunikatów (panel oczywiście wywalał się co 5 kliknięć). Widocznie uznał, że jestem upierdliwym klientem za jedyne 140 zł miesięcznie i szkoda na mnie czasu. W czasie tego tygodnia „współpracy” z IAI w sklepie spadły obroty o 70%, straciłem kilku cennych klientów, a towar, który się nie sprzedał przeleży w magazynie przez rok czasu do następnych świąt wielkanocnych. Odradzam wszystkim jakąkolwiek współpracę z IAI-shop – bo okazuje się, że firma i jej kierownictwo nie dorosło do tego aby powierzyć im swój biznes (dla nich wart jest on tylko tyle co Wasz miesięczny abonament i to tylko od 10.00 do 17.00 bo w innych godzinach ciemno i głucho – można się tylko zapłakać jak coś padnie). Mam nadzieję, że moje doświadczenia będą przestrogą dla innych.

Pozdrawiam i Przestrzegam

Roberto
Awatar użytkownika
Roberto

Re: Dobry skrypt pod sklep internetowy

Postprzez Losar » 16 Wrz 2010, 16:45

Ostatnio obsługa IAI od strony technicznej to porażka. Na telefon nic nie załatwisz, przez ich system komunikatów - to jak z mailami, czekasz na odpowiedz po 1-2 dni. Jak już coś odpowiedzą, to bez zrozumienia tematu.
Jak chcesz wykonać jakieś zmiany w designie, to czekasz 1,5-2 miesiące - fatalne terminy. I co ciekawe, nie informują Cię o tym na początku, jak do nich "wchodzisz". O tym wszystkim dowiadujesz się, jak już w tym siedzisz.
Do tego ciągle coś nie działa, może nie są to poważne błędy, ale są i ciągle trzeba coś zgłaszać. Nie ma tygodnia bez problemów

Oczywiście właściciel twierdzi, że to wynik ciągłego udoskanalania, tylko co to za tłumaczenie? jak mi się maska rozjeżdza i nie da się na tym zamówienia złożyć - to dla kogo są to straty? ano dla mnie. A oni nawet dnia nie podarują wtedy z abonamentu!
A właściciel jest arogancki i za takiego uchodzi w branży - niestety. Więc nie masz gdzie interweniować u góry - bo to jest klepanie Ci w głowe że masz być zadowolony i koniec i oni mają racje i tylko oni.
Ale do czasu kiedy rośnie im sprzedaż sklepów - to tak będą się zachowywać dalej.
Co do POS - to porażka, wole nie wspominać o tym. Oni właśnie taki cuda wymyślają, coś wdrożą - co w zasadzie jest niefunkcjonalne, ale napiszą o tym na swojej stronie i wszyscy myślą, że to idealny sklep, bo wszystko ma.
A co on ma - skoro wiele rzeczy jest niedopracownych co wyklucza działanie w rozsądny, normalny sposób.

Odradzam. Jak ktoś myśli poważnie o sklepie, polecam budować od początku sklepik. Jak się podsumuje ich abonamentu przez rok czy dwa, to masz piękny sklep zbudowany.
A po co Ci integracja z 20 kurierami..skoro możesz zrobić sobie integracje z jednym, w koncu współpracować będziesz z jednym
Po co integracja z 30 porównywarkami, skoro wspólpracuje się z tymi liczącymi się, czyli 2-5 cioma.
Itd.itp
zbędne funkcje - sklep dla wszystkich i dla nikogo
Losar

Re: Czy IAI-Shop do dobry skrypt pod sklep internetowy?

Postprzez iapteka » 16 Lut 2011, 20:43

Potwierdzam. IAI jest dobrym rozwiązaniem dla sklepów małych. Mimo, że jest to skrypt bardzo rozbudowany i posiada wiele ciekawych funkcji, drugi raz nie wybrałbym tego skryptu.
Niestety zmiany jakie wprowadza IAI idą zupełnie inną ścieżką rozwoju - własną. IAI nie da się dopasować do każdego sklepu - oczywistym jest że każda branża ma inne wymagania i inne drogi rozwoju, a IAI próbuje to połączyć w jedno i nic z tego dobrego nie wychodzi.
Zmiany są wprowadzane wszystkim, własnych zmian nie można wprowadzać - chyba ze kosmetyczne w masce sklepu(tak nazwyają layout i jego funkcjonalność). Generalnie wszystkie zmiany są narzucane przez nich, często kończą się błędami i nie biorą za to żadnej odpowiedzialności.
Obsługa jest coraz gorsza, a dokładnie coraz dłużej się czeka na nią - jedyny sposób na zgłaszanie problemów to system komunikatów tekstowych, a jak wiemy, że w piśmie nie zawsze da się wszystko wyjaśnic tak jasno jak w rozmowie telefonicznej. Na odpowiedzi czeka sie kilka dni, czesto sa one nietrafione, ale ciagle o cos dopytuja, i cala wymiana zdań trwa wiele dni czy tygodni.

Jeżeli myślisz o sklepie który ma w przyszłości obsługiwac tysiące klientów w miesiącu, chcesz się rozwijać własną drogą a nie tą która wskaże Ci Pan Fornalski, wybierz własne rozwiązanie. Lepiej wydac więcej groszy na początku na budowę i później powoli rozwijać to co jest Ci potrzebne, niż dostać produkt dla Wszystkich - czyli jak każdy dobrze wie - dla nikogo!
Nie ma dobrych produktów dla wszystkich ..szkoda tylko że ktoś mnie nie uświadomił jak działa IAI wczesniej. Bylem pewien ze bedzie mozliwy rozwoj we wlasnym kierunku a tu przykra niespodzianka. Więc uważajcie.
iapteka

Postprzez vaicooni » 01 Mar 2011, 17:42

NIeeeeeeeeeee!!!! ratunku!!!! bardzo rozbudowany panel administracyjny, setki funkcji tysiące opcji, a co za tym idzie bardzo skomplikowana obsługa, dodaj do tego kiepski support ze strony IAI-shop i przepis na zawał gotowy...
Ja sam - niezadowolony użytkownik, którego sklep ponad rok po uruchomieniu przestał wyświetlać produkty na stronie głównej...IAI-shop na to : "proszę wysłać komunikat do działu graficznego". A w międzyczasie - 2-3 dni (bo w IAI-shop nikt się nie śpieszy z odpowiedzią na komunikaty, a wsparcie telefoniczne to farsa )klient wchodzi na stronę sklepu i co widzi ? A no "puste półki"...i co klient wtedy robi ? Wychodzi i nigdy już nie wraca...skandal!!!
W razie czego służę dalszą wiedzą w tym temacie ale to już na priva...
vaicooni@gmail.com
Awatar użytkownika
vaicooni

Postprzez muv168 » 03 Kwi 2011, 19:10

IAI-Shop to faktycznie mocno rozbudowany system. Myślę, że część problemów z obsługą i czasem odpowiedzi supportu (faktycznie bywa długi) spowodowana jest obsługą wielu sklepów. Obecnie IAI rozwija system firm, które zajmą się obsługą techniczną (wsparciem) sklepów. Jedną z tych firm jest OpenE w której pracuję. W razie pytań zachęcam do dzwonienia/pisania do nas.

Dla sklepów, które chcą zdecydować się na IAI zalecam zamówienie systemu przez nas. Otrzymacie godzinną konsultację, poradnik z opisem jak działa IAI oraz co najpierw trzeba zrobić konfigurując sklep oraz skuteczne rady. Szczegóły na naszej stronie http://www.opene.pl

Można też zamówić już IAI bezpośrednio - po zamówieniu wyślemy poradnik i kontakt do konsultacji. Zamówić trzeba przez ten link:
http://www.iai-shop.com/?affiliate=12

Pozdrowienia
Paweł
muv168

Poprzednia

Wróć do E-Commerce

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Copyright by Biznes-Firma © 2010 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Powered by Digital Sunset
Regulamin | Polityka prywatności | Pomoc | Kontakt