wyszukiwanie zaawansowane
Forum ludzi biznesu
  Najnowsze   Kategorie   Podatki    

Moja Firma » Podatki  

Formy opodatkowania

Tematy: 0
Pokrótce postaram się opisać zalety i wady poszczególnych form opodatkowania, na podstawie których rozliczamy się z Urzędem Skarbowym.

1. Karta Podatkowa
- brak obowiązku prowadzenia pkpir i ksiąg rachunkowych, stała wysokość podatku płaconego przez cały rok, ograniczenia w ilosci zatrudnianych osób, ograniczony rodzaj DG, który może korzystac z tej formy opodatkowania

2. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
- możliwośc korzystania z wielu zwolnień, możliwość dokonywania odliczeń od przychodu, jak i samego ryczałtu, określone rodzaje DG, brak możliwości stosowania przy samozatrudnieniu, obowiązek prowadzenia ewidencji środków trwałych, kart przychodów

3. Zasady ogólne
- prawo do odliczania kosztów uzyskania, opłacanie według progresywnej stawki podatkowej, odliczenia od dochodu i od podatku, konieczność prowadzenia pkpir i ksiag rachunkowych, kart przychodów, ewidencji środków trwałych i wyposażenia

4. Podatek liniowy
- odliczanie kosztów uzyskania, stała stawka przez cały rok, konieczność prowadzenia pkpir lub ksiag rachunkowych, niemożliwość zastosowania tej formy przy samozatrudnieniu, obowiązek prowadzenia ewidencji i kart przychodów

5. Roczne rozliczenie podatku wspólne z małżonkiem
- podatek w wysokości podwojonego podatku obliczonego od połowy łącznych dochodów, przebywanie w związku małżeńskim przez cały rok.

Tak jak napisałem jest to bardzo ogólny zapis, nie podałem żadnych konkretnych liczb, aczkolwiek możemy znaleźć te informacje w wyszukiwarce, także zapraszam do przeszukiwania zasobów sieciowych i dzielenia się swoją opinią w tym temacie.

Zapraszam do dyskusji

Witam

mam pewne wątpliwości z wyborem formy opodatkowania dla swojej działalności .
Mam zamiar otworzyć budkę z papierosami na zwykłym bazarze wspierając się handlem częściami motorowymi w internecie , w budce zatrudniał bym 1 osobę a resztą zajmował bym się sam . Dodam tylko że pracuję na stałe w pewnej firmie i nie chcę rezygnować z tej pracy.
Czy któraś z form opodatkowania jest bardziej dla mnie odpowiednia ???

to wszystko zależy od wielkości dochodów. Jeżeli np. szybko wchodziłbys w najwyzszy prog podatkowy - to moze wtedy najlepiej pomyslec o rozliczaniu w formie podatku liniowego.
A jezeli nie, bedziesz lapal sie w pierwszy prog, czyli 18%, to mozna probowac na Książce Przychodów i Rozchodów

Moderatorzy: lukaszb, alexan
Zaloguj się
Adres Email:
Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

• Darmowe Porady na Forum
  • Znajmość osób z branży
  • Możliwość zakłdania grup
  • ... i wiele innych
Podziel się swoim doświadczeniem. Wejdź na forum