wyszukiwanie zaawansowane
Forum ludzi biznesu
  Najnowsze   Kategorie   Moja Działalnoś...    

Moja Firma » Moja Działalność Gospodarcza  

Freelancing

Tematy: 0
Witam, proszę o zdanie osób mających doświadczenie w pracy przed komputerem, w której to sami sobie jesteśmy szefami i decydujemy o wszystkich posunięciach biznesowych. Mówię rzecz jasna o freelancerach, czyli osobach pracujących na zleceniach, głównie w swoich własnych domach.

Dlaczego zostaliście/jesteście obecnie freelancerami?
Jakie usługi oferujecie?
Jakie pozytywne skutki wiążą się z pracą wolnego strzelca?
Jakie natomiast są wady takowej pracy?

Zapraszam do dyskusji

Freelancerem może być każdy i tu nie trzeba "zostawać" freelancerem, można nim być albo i nie, zależy czy chce się na tym utrzymywać czy tylko dorabiać obok innej pracy. Pozytywne skutki ? przede wszystkim sami sobie ustalamy godziny pracy, co prawda istnieją jakieś terminy ale to nie znaczy że musimy wykonywać pracę w określonych przedziałach czasu. Prawdę mówiąc widzę tylko jedną wadę, otóż jeżeli decydujemy się na wykonanie zlecenia przez internet, musimy liczyć się z tym, że zleceniodawca niekoniecznie może dotrzymać słowa i wypłacić nam należność jeżeli nie zawrzemy umowy o dzieło lub innego formalnego potwierdzenia zawarcia współpracy.

Ile Wy "wolni strzelcy" przeznaczacie czasu na swoją pracę?
Czy pracujecie o konkretnej porze, jeśli tak - dlaczego?

Sam jestem freelancerem, swoje usługi w takowy sposób oferuję już od blisko 3 lat, ale zależy mi na Waszych opiniach, także zapraszam do udzielania się w wątku.

Dzienni jeżeli jest co do robienia, czyli jeżeli posiadam jakieś zlecenia, bo często bywa tak że może nie być nic do robienia, to bywa to około dwóch godzin, w dni powszednie jest to wieczór, w weekendy jeżeli znajde czas i nie mam żadnych planów to potrafię cały dzień siedzieć przy komputerze i zarabiać.
PiotrS., skoro usługi świadczysz już od blisko 3 lat, to może sam odpowiesz na swoje pytania.

Freelancer wiadomo, nielimitowany czas pracy, nikt nad tobą nie stoi itd. ale praca na etacie też ma zalety. Masz pewność zatrudnienia oraz większą możliwość samorozwoju.
Ale osobiście wole pracować jako wolny strzelec, no chyba, że ktoś mi zaoferuje odpowiednią stawkę to będę mógł się przywiązać do jakiejś firmy ;-)
Ile Wy "wolni strzelcy" przeznaczacie czasu na swoją pracę?
Czy pracujecie o konkretnej porze, jeśli tak - dlaczego?

Od godziny do całego dnia, zależy od ilości zleceń. Osobiście preferuje pracę w nocy. Dzień jest zbyt piękny na siedzenie przed kompem :-)

Z czasem pracy trzeba myśleć logicznie, jeżeli wybierzemy noc, to trzeba zacząć stosunkowo jak najwcześniej, ponieważ jeżeli mamy dużo pracy, i będziemy pracować do około 3-4 to po pierwsze albo prześpimy pół następnego dnia, albo jak zmusimy się rano wstać to nie będzie dobrze, bo Polak niewyspany to Polak zły

Z czasem pracy trzeba myśleć logicznie, jeżeli wybierzemy noc

Właśnie to jest zaletą bycia freelancerem, pracujesz kiedy ci się podoba ;-)

Właśnie też o tym mówiłem, ale pod względem racjonalności doboru czasu, bo popatrz, jeżeli wybierzesz dzień to okej, spędzisz trochę czasu przed komputerem i możesz stracić trochę dnia, ale jeżeli wybierzesz noc to następnego dnia będziesz spał połowę czasu kiedy jest jasna, albo obudzisz się niewyspany i będziesz miał problem jeżeli skończyła Ci się kawa w szafce :)

To już jak ktoś woli, ja preferuje nocny tryb życia i wcale nie śpię tak dużo ;-) Jak się przysiądzie do tej 3 lub 4 to wcale się nie śpi później pół dnia :-D
Dobrze też jest przespać godzinkę lub dwie w środku dnia, lepiej później się pracuje i wzrasta wydajność. No ale jak już napisałem, każdy woli inaczej.

Jako autor tematu, sam jeszcze nie odpowiedziałem na pytania, które postawiłem, pomimo, że znam na nie odpowiedź, podziele się nim z Wami, aby byc może zobrazowac Wam pracę jako wolny strzelec.

Dlaczego zostaliście/jesteście obecnie freelancerami?

Przede wszystkim, jestem osobą, przekonaną, że to pieniądze powinny na nas zarabiać, a nie my na nie, także generalnie jestem zwolennikiem prowadzenia własnej działalności, w której sam sobie jestem szefem i wszystko zależy od moich decyzji.

Jakie usługi oferujecie?

pozycjonowanie i optymalizacja w wyszukiwarkach internetowych - SEO
kampanie reklamowanie w wyszukiwarkach - SEM
tworzenie stron internetowych - Webmastering
tłumaczenia, redagowanie treści, pisanie artykułów na określone tematy - Copywriting

Jakie pozytywne skutki wiążą się z pracą wolnego strzelca?

1. Sam sobie jesteś szefem, nikomu nie podlegasz
2. To Ty sam decydujesz kiedy i jak pracujesz
3. Przy odpowiedniej organizacji czasu, mogę pozwolić sobie na mnóstwo wolnego czasu
4. Dochody są zależne, tylko od włożonej pracy, choć jest to zależne od branży, nie będę się tu o tym rozpisywał.

Jakie natomiast są wady takowej pracy?

Generalnie wszystko co jest zaletą, może byc również wadą, przy dezorganizacji i braku samodyscypliny nie uda nam się osiągnąć wysokich zysków i zaspokoić potrzeb klientów.
Freelancing to przede wszystkim praca w godzinach, w których mamy na to ochotę, często jednak z nagłych wypadków, wychodzi na to, że nieraz musimy spędzić całą noc przed ekranem, w celu wykonania nagłego zlecenia, bądź naprawy zaistniałych szkód - m.in serwery, także może ingerowac w nasze życie prywatne.

Tyle w tym temacie

Moderatorzy: lukaszb, alexan
Zaloguj się
Adres Email:
Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

• Darmowe Porady na Forum
  • Znajmość osób z branży
  • Możliwość zakłdania grup
  • ... i wiele innych
Podziel się swoim doświadczeniem. Wejdź na forum